Vær tilstede i shoppernes mikroøyeblikk gjennom Google Ads

Det gjøres om lag 50 millioner søk på Google hver dag, bare i Norge. Og 90% av alle søk i Norges gjøres i nettopp Google. Dette gjør søkemotormarkedsføring i Google til den viktigste kilden til både besøk og salg via nettsiden til de fleste aktører.

Publisert
google-ads-spesialist.jpg

Shoppernes Mikroøyeblikk

Hver dag søker vi på mobilen når vi trenger ideer, inspirasjon og svar i ulike situasjoner. Ofte bruker vi flere kanaler som Google, YouTube og andre sosiale medier før vi gjennomfører et kjøp.

  • Trenger ideer-situasjoner: Vi søker ofte online når vi trenger ideer og inspirasjon. Ofte bruker vi flere kanaler
  • Hvilken er best-situasjoner: Mange søk skjer både mens forbruker er på farten og mens man er i butikk, og vurderinger fra andre personer og pris er ofte noe som spiller inn før de bestemmer seg for et kjøp. Opptil 80% av de som søker informasjon online har allerede forandret mening om hvilket produkt, hvilken retailer de burde velge når de søker på nett. Søk etter prisinformasjon og «tilbud» har økt kraftig de siste årene på mobil.
  • Ønsker å kjøpe-situasjoner: De aller fleste forventer at man kan kjøpe produkter på flere måter, enten i butikk, online, via telefon, klikk&hent, levering hjem etc. Mange søker også etter nærmeste sted de kan kjøpe.
  • Hvordan fikser jeg-situasjoner: Søk etter support, reparasjon og problemløsning øker stadig. Man ønsker at ting skal gå kjapt og enkelt og forventer svar med en gang.

Med disse mikroøyeblikkene er det viktig å være til stede for at forbrukeren skal finne nettopp deg.

Google Ads-universet

Google Ads er en samlebetegnelse på all annonsering i Google-universet, og omhandler kampanjetypene søkekampanjer, display, video, shopping, discovery, appkampanjer, lokale kampanjer og performance max. Med disse kampanjetypene kan man nå brukere i hele Google sitt inventar, som vil si displaynettverket, YouTube, Gmail, Discover, Maps og i søkemotoren.

Across_Google_channels.max-1000x1000 (1).png

Vi kan dykke litt ned i de ulike kampanjetypene:

Søkekampanjer

Annonser på søkeord som er relevant for din tjeneste/dine produkter. Du betaler kun om noen trykker på annonsene dine. På denne måten er det oftest personer som har interesse for det du tilbyr eller formidler som trykker på annonsen, disse har ofte kommet lenger ned i kjøpstrakten.

I søkekampanjene brukes det også annonseutvidelser, som beriker annonsene med ekstra informasjon. Dette for å gjøre annonsene enda mer relevante. Dette er også med på å øke kvalitet og klikkrate.

Displaykampanjer

Bannerannonser i Google Display Network, også kalt GDN. GDN består av over 2 millioner nettsider, videoer og apper, både norske og globale. Med enten stillbilder eller animasjoner kan du nå bredt ut eller du kan snevre det inn med ulike former for targeting og audiences.

Videokampanjer

Videoannonser som først å fremst viser før og/eller under en video på YouTube. Du betaler for seere, som er de som har sett mer enn 30 sekunder av videoen eller foretatt seg en handling med annonsen. Her kan man målrette på demografi, interesser, livshendelser eller intensjon og vise annonser kun på spesifikke kanaler

Discoverykampanjer

Med Discoveryannonser kan du markedsføre merkevaren din, produktet ditt eller tjenesten du tilbyr, og inspirere brukeren til å utføre en ønsket handling. Kan minne om native artikler, hvor man har et bilde (i stående, kvadratisk og liggende format), en logo, overskrift, beskrivelse og en call to action tekst. De finnes også i karusell format. Formatet ser visuelt fint ut. Discoveryannonsene vises på startsiden på YouTube, discovery fanen i Chrome appen og på Gmail.

Shoppingkampanjer

Shopping er for nettbutikker, som da kan nå ut til potensielle kunder med produktannonser med bilde, beskrivelse og pris. Dette lastes opp via en feed fra nettbutikken. Varebeholdningen kan redigeres når som helst, slik at kundene alltid får riktig informasjon i annonsene. Det kan også settes opp dynamiske remarketingannonser for å nå de kundene som allerede har sett ett eller flere produkter på nettsiden eller lagt i handlekurv uten å fullføre kjøpet.

Appkampanjer

Annonser for apper som hovedsakelig vises i app-universet, men også i søkenettverket, Google Play, YouTube og i Google Display Network. Her kan annonsene styres inn mot Android og Google Play eller iOS og App Store. Her er hensikten appnedlastninger, men også engasjement i app.

Lokale kampanjer

Dette er annonser som driver fysisk trafikk og telefoner til forhandlere, samtidig som det driver trafikk til nettsidene. Annonsene er tilstede i hele kundereisen og benytter hele Google universet, som YouTube, Display, Søk, Discovery, Gmail og Maps. Denne kampanjentypen blir på sikt en del av Performance Max.

Performance Max

Befinner seg i hele Google universet, som YouTube, Display, Søk, Discovery, Gmail og Maps. Pmax består av alle elementer; tekst, logo, bilder, video og shopping feed (e-commerce), og ikke minst, signaler til maskinlæringen.

Betalt søk og SEO (Søkemotoroptimalisering)

For å oppnå best mulig resultater bør man fokusere både på organisk og betalt søk. Resultatene på førstesiden av Google mottar over 90% av all søketrafikk, mens er man på andresiden mister man over 95% av trafikken. Derfor er det viktig å være synlig på førstesiden for å få trafikk.

Hvorfor fokusere på både betalt søk og SEO?

SEO er som kjent et mer langsiktig tiltak, mens betalt søk kan gi deg umiddelbar effekt i søkeresultatet der du rangerer dårlig organisk. Om du derimot har en god organisk landingsside vil dette heve kvalitetsscoren i Google Ads, som igjen er med å senke prisene for søkeordene du ønsker å være synlig på. Google premierer nettsider med høy kvalitet og som rangerer høyt organisk, og anses som sterke merkevarer.

Ved å kombinere SEO og betalt søk vil man kunne dra fordeler fra begge områder, man vil ta mer plass i søkeresultatet, som igjen gjør at det enklere å nå ut til potensielle kunder.

Forbrukeren forventer at man enkelt skal finne frem til det man leter etter, derfor er det viktig å være til stede der det er relevant, til riktig tid, med riktig budskap som brukeren er på jakt etter.

I Norge gjøres det over 50 millioner søk hver dag, så er det ingen andre kanaler som har så stor rekkevidde som Google sin søkemotor!

Lær mer om Google Ads!

Eirik Ødevarp Roti

Eirik Ødevarp-Roti

Performance Rådgiver

+47 905 33 959

eirik@clay.no